Vrijwilliger worden?

Achter het Sinterklaasfeest in Helmond schuilt een flinke organisatie.
We zoeken vrijwilligers die zich tijdens de Sinterklaasperiode inzetten,
maar ook mensen die zich het hele jaar door bezig houden met de voorbereidingen.

De inschrijfperiode voor vrijwilligers die willen helpen tijdens het Sinterklaasseizoen
2023 loopt van 1 t/m 30 september. Als je lid wilt worden van een commissie, kun
je je het gehele jaar aanmelden bij de voorzitter van die commissie. We kunnen
sowieso altijd handjes gebruiken, dus lees snel verder om te kijken hoe jij ons kunt helpen!

SchoorsteenPieten

Wat is Sinterklaas zonder zijn trouwe helpers? Om al die vrolijke en lieve kinderen een geweldige tijd te bezorgen in het mooiste kasteel van Nederland, hebben we natuurlijk veel lieve, grappige, gezellige en vooral enthousiaste Pieten nodig!

Om SchoorsteenPiet te kunnen worden, dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je dient je in te schrijven voor minimaal 4 draaidagen, waarvan je er minimaal 3 draait. Meer mag natuurlijk altijd!
  • Je volgt een workshop, ook als je al eens Piet bent geweest bij ons kasteel. Je geeft 2 data aan waarop je kunt, dan delen wij je in. De workshops vinden plaats bij De Fonkel (Prins Karelstraat 123 in Helmond), op donderdag 26 oktober, dinsdag 31 oktober en woensdag 8 november.
  • Leerlingen van ROC Ter AA kunnen de workshop op school volgen.

Wat je als Piet nog moet weten:

  • Pieten draaien een hele dag (andere rollen kunnen wel een halve dag)
  • Er zijn diverse avondopenstellingen
  • Opstarten en afsluiten is in Loods 1 van Driessen (Schootensedreef 15 in Helmond)
  • Je regelt zelf vervoer naar deze locatie

Vrijwilligers in en rond het kasteel

Gastvrouw / gastheer
Een warm welkom, dat willen we onze gasten geven. En daar kan jij ons bij helpen! Een glimlach, een leuk woordje, uitleg over het voorterrein, jij bent het visitekaartje van het kasteel.

Horeca
Sint en zijn Pieten krijgen natuurlijk honger van zo’n lange dag, met al dat springen en zingen. Daarom krijgen ze in het kasteel af en toe even pauze, met lekker eten en drinken. Help jij mee? Of wil jij liever onze gasten voorzien van al dat lekkers uit de Smulwinkel of een warm kopje thee? Binnen en buiten het kasteel hebben we in ieder geval veel handjes nodig voor onze horeca.

Informatiebalie
Bij de informatiebalie is altijd wat te doen! Je helpt bezoekers met vragen, ontvangt genodigden of pers, verkoopt tickets voor het theater en de knutselclub en ga zo maar door.

Chauffeurs Sinterklaas Express
Tsjoek, Tsjoek, de Sinterklaas Express komt eraan! Hoe leuk is het om deze prachtige trein te mogen besturen? Met uiteraard heel veel blije gezichtjes van kinderen die met jou meerijden.

Eregarde
Nieuw! Steekje Los is helemaal los gegaan en heeft prachtige pakken gemaakt voor Eregarde wachters. Je weet wel, van die knappe heren of dames die in een wachthuisje staan met een glimmende helm en een indrukwekkende lans. Die de magie van het kasteel nog net een niveautje hoger tillen.

BHV / EHBO
Veiligheid vindt Sinterklaas van het grootste belang. Daarom zoeken we mensen die kunnen helpen als er weer een Piet te wild heeft gedaan of als er iemand misselijk is van teveel pepernoten.. We hopen eigenlijk dat alles goed gaat en je niks hoeft te doen. Maar, mocht er toch iets gebeuren, dan hebben we jou er graag bij.  

 

Vrijwilligers achter de schermen

Kleding
De coupeuses van Steekje Los maken mooie kleding, maar al die Pieten, Sinterklaas, de leden van de Eregarde, die moeten allemaal een pakkie an. En daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken elke ochtend…

Grime
Die Pieten, die willen we natuurlijk op hun mooist zien bij het kasteel. Dus zoeken we mensen die het leuk vinden om die Pieten er tiptop uit te laten zien. Je moet er wel vroeg voor opstaan, want die Pieten moeten op tijd bij het kasteel zijn. Maar, je krijgt er heel veel gezelligheid voor terug!

Op- en afbouw (intocht, kasteel, kerk)
Tja, om alles voor elkaar te krijgen moet er heel veel opgebouwd worden. En achteraf, helaas, ook weer afgebouwd natuurlijk. Ken je die uitspraak; vele handen maken licht werk? Juist. Help jij mee?

Commissie 'Steekje los'

De commissie Steekje Los is op zoek naar een aantal coupeuses die het leuk vinden om hun ‘steekje’ bij te dragen aan (al zeggen we zelf) het mooiste evenement van Helmond. Deze groep zorgt ervoor dat de Sint en zijn pieten er weer keurig bij lopen in ontzettend mooie en zelfgemaakte pakken.

Registreren en aanmelden

De portal waarmee je je kunt registreren en inschrijven als vrijwilliger voor Het Kasteel van Sinterklaas is helemaal vernieuwd. Het ziet er niet alleen heel mooi uit, maar nog belangrijker, het is overzichtelijker en makkelijker geworden.

Je dient je eerst te registreren, daarna kun je inschrijven. Heb je nog vragen? Mail dan naar planning@sinterklaasstadhelmond.nl.