Ryan Bakermans, Steekje los:
“Aanslag op de Sint. Ik schrok me wild!”

Ryan Bakermans (51) maakt al sinds 2012 met veel plezier onderdeel uit van de commissie Steekje Los. Toepasselijke naam, want dat is wat ze doen; herstelwerkzaamheden aan alle kostuums, maar ieder jaar staat er op het wensenlijstje ook iets nieuws dat gemaakt moet worden. Alle kostuums die gedragen worden door Sinterklaas en de Pieten zijn door de jaren heen zelf gemaakt.

Moet je coupeuse zijn (geweest) om bij de commissie te kunnen komen?

“Nee hoor, ben ik zelf ook niet. Ik heb wel altijd in de textiel gezeten; vroeger heb ik maat- en carnavalskostuums gemaakt. Het is wel handig om patronenkennis te hebben.”

Hoe hebben jullie het werk georganiseerd? 

“Twee weken na carnaval starten wij altijd op. Vanaf dat moment komen wij met z’n zessen iedere woensdagochtend van 9.00 tot ongeveer 12.30 uur bij elkaar in het Naaiatelier van Sinterklaas. Onder de bezielende leiding van Renate Gommans starten we aan het begin van het seizoen met het sorteren en inventariseren van de kostuums die terug zijn gekomen van de stomerij. Vervolgens gaan we aan de slag met het herstellen en het maken van nieuwe pakken en/of accessoires.”

Het is ook echt een sociale aangelegenheid of niet?

“Dat is het zeker! Er heerst een gemoedelijke sfeer. We zijn uiteenlopende types, maar we waarderen elkaar om wie we zijn. We werken allemaal aan hetzelfde doel; ervoor zorgen dat als de Sint en zijn Pieten weer uit Spanje komen dat ze er mooi opstaan! En doordat we elkaar wekelijks zien, zijn we ook echt betrokken bij het wel en wee van ieders leven. Mooi hoe zoiets ontstaat.”

Zit jullie taak erop als Sinterklaas weer in het land is?

“Zeker niet of nou ja, dat mag je zelf kiezen. Als Het Kasteel van Sinterklaas open is, is er vroeg in de ochtend ook een helpende hand nodig bij het ‘aankleden’ van de Pieten. Daar zet ik me ook graag voor in. Die hectiek is mooi om mee te maken. En natuurlijk bezoek ik ook het kasteel, want voor die blije snoetjes van jong en oud doe je het uiteindelijk!”

Wat maakt jou trots als vrijwilliger van Het Kasteel van Sinterklaas? 

“Ik vind het mooi om mijn steentje bij te dragen aan het in leven houden van een eeuwenoude traditie. Deze traditie heeft al een aantal heikele punten overwonnen en ik ben er trots op dat de stichting zich 100% blijft inzetten voor het doorgeven van dit erfgoed.”

Heb je nog een leuke anekdote?

“Oh ja hoor. Ten tijden van de pietendiscussie kreeg ik een keer een appje met ‘AANSLAG OP DE SINT’. Ik schrok me wild. Vervolgens ontving ik een foto van Sinterklaas met een speld. Er zat al de hele dag iets te vervelen, maar hij kreeg het niet gevonden. Tot ze aan het einde van de dag een speldje zagen zitten…. Oeps, bij het repareren van zijn mantel had ik die per ongeluk over het hoofd gezien.”

Wil jij je ook graag inzetten voor Het Kasteel van Sinterklaas en heb je affiniteit met het repareren en maken van kostuums? Lees hier hoe je contact kunt opnemen  en wie weet ben jij voortaan ook op woensdagochtend te vinden in het Naaiatelier van Sinterklaas.”