Louis Maas, Schoorsteenpiet:
“Het is zóóóóóó leuk!”

Schoorsteenpiet Luigi kijkt ieder jaar weer uit naar de maand november en december. Als hij samen met dochterpiet Desi, alle andere Pieten en natuurlijk Sinterklaas weer het kanaal van Helmond in komt gevaren, staat hij letterlijk te trappelen van plezier. “Dit is zóóóóóó leuk. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen dit leuk vinden. Je zou gewoon eens mee moeten doen om het te ervaren. Pas alleen wel op voor het Pietenvirus.”

Ben je al lang het directe hulpje van Sinterklaas?

“Mijn dochter wilde dat zelf al heel lang en via het ROC kwam dat op haar pad. Zij vond dit echt iets voor mij, dus op haar aandringen ben ik zeven jaar geleden voorzichtig begonnen. In eerste instantie ingeschreven voor de vereiste drie dagen, maar na die eerste dag was ik om. Ik heb uiteindelijk iets van zeven dagen meegedraaid. Ook Sinterklaas was blij; hij vroeg me waar ik al die jaren was.”

Wat maakt het zo leuk?

“Heb je even? Je kunt beter vragen ‘Wat maakt het niet leuk?’. Nee echt, de kindersnoetjes die vol verwondering zitten te kijken, is onbetaalbaar. Ik vind de interactie met de kinderen super leuk, maar juist ook met de ouders en grootouders. Lekker domme dingen doen en gekkigheid uithalen. Als volwassenen dan ook nog aangeven hoe mooi en leuk ze het vonden, kan mijn dag niet meer stuk.”

Verblijven jullie graag in het kasteel van Helmond?

“Oh jazeker. Ik kan wel zeggen dat dit de mooiste plek van Nederland is. Magischer kun je het haast niet maken. We worden daar ook echt verwend. Het is hard werken, maar je krijgt er zo veel voor terug! En Sinterklaas vind het er ook fantastisch!”

Is het zwaar?

“Je maakt lange dagen, helemaal als Het Kasteel van Sinterklaas ook ’s avonds open is. Ik heb er zelf geen last van. Ik krijg zo’n bult energie van alles om me heen. Door het ritme van zeven minuten sta je bij iedere groep ook weer opnieuw aan.”

Kun je het Pietenkorps omschrijven?

“De samenstelling is ieder jaar enigszins anders, maar er zijn er veel met het pietenvirus en dus altijd van de partij zijn. Als je dit in een korte tijd zo intens met elkaar meemaakt, krijg je ook echt een onderlinge band. Heel bijzonder. Ik vind het ook leuk om een coach te zijn voor anderen, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen.”

Tot in november dan!

“Jazeker, samen met mijn dochter zijn wij weer van de partij! Ik kan niet wachten.”